knasende sprø ciabatta
Boller og brød

Bak knasende sprø ciabatta!

Publisert: 26. januar 2012
0

Brød har gjennom hele historien og overalt i verden spilt en stor symbolsk rolle. Kanskje først og fremst fordi det tilsynelatende døde melet våkner til liv når det blir blandet sammen med vann og gjær. Ja, legger du til litt ekstra tid i tillagingen, kan du til og med kutte ut gjæren og lage din egen. Ingen annen matlaging forandrer råvarene like radikalt som baking. Og det er jo nettopp derfor det er så utrolig moro å bake også. Du formelig ser at råvarene våkner til liv rett foran deg.

I tillegg til de tre forannevnte råvarene – mel, vann og gjær – bruker jeg kun salt når jeg baker disse knasende sprø og luftige ciabattaene. Perfekte å spise akkurat som de er, med pålegg eller som tilbehør til annen mat.

Dette trenger du til 20 ciabatta
1 kg hvetemel
1/2 pk gjær, fersk eller tørr
7 dl fingervarmt vann
2 ts salt

Jeg bruker å elte deigen i miksmasteren. Vil du gjøre det for hånd, er det selvfølgelig fullt mulig. Legg i tilfellet til noen minutter på eltetiden.

Ha hvetemelet i en miksmasterbolle. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med hvetemelet. Da kan du også bruke litt varmere vann, ca. 40 grader. Vanlig fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i vannet. Tilsett vannet i en stråle mens miksmasteren går på ganske lav hastighet. Når alt vannet er tilsatt, øker du hastigheten og lar mikseren gå i 10 minutter.

Dette er en forholdsvis løs deig, så fall ikke for fristelsen til å tilsette mer mel enn det som står i oppskriften. Deigen blir helt perfekt med de angitte mengdene. Etter 10 minutters elting, tilsetter du saltet og elter videre i 3 minutter. Legg plastfolie over bollen og la deigen heves i 45 minutter på et lunt og varmt sted.

Legg et bakeklede på et stekebrett og dryss et tykt lag med hvetemel oppå. Dra hånda over for å forsikre deg om at hele flaten er dekt.

Hell deigen over og bruk fingrene til å dra deigen utover slik at den dekker hele stekebrettet.

Dekk deigen med et bakeklede og la deigen etterheve i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 230 grader og kle to stekbrett med bakepapir.

Dryss et lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Det er ingen krise om den nå blir seende litt flat og tufsete ut. Bruk en kvass kniv og skjær 3 x 4 slik at du ender opp med 20 stykker. Legg dem over på stekebrettet.

Sett det første brettet rett inn i stekeovnen – det trenger ikke å heve nå – og stek ciabattaene i 13–15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

 

 

Del
Blogglisten hits
Matprat