Ricottapai med tomat og timian
Ricottapai med tomat og timian har vært en skikkelig go-to oppskrift hjemme hos oss i mange år! Og den er fremdeles like populær. Den er super å servere akkurat som den er, kanskje sammen med en GRØNNSALAT, og den er perfekt å sette på et bord sammen med mange andre godsaker.
RIcottapaien med tomat og timian smaker like godt kald som varm, så den er helt super til både festbordet, pikniken og lørdagskosen.
Noen ganger tilsetter jeg litt finhakket chili i fyllet for å gi paien et ekstra lite kick.
Denne paien var opprinnelig en del av en stor pikniksak jeg lagde for noen år siden. Resten av oppskriftene finner du link til nederst i denne saken.
PS! Ricotta er en italiensk ferskost som du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Den bruker å ligge ved siden av smøreostene i kjøledisken, så se etter den der.
Ingredienser
125 g kaldt smør
225 g hvetemel
0.5 ts salt
3 skvis vann iskaldt
Paifyllet
300 g cherrytomater
1 fedd hvitløk
2 skvis olivenolje
6 egg
500 g ricotta
3 greiner timian
2 dl creme fraiche
0.5 ts salt
nykvernet pepper
Slik lager du ricottapai med tomat og timian
Her bruker jeg en paiform på 24 cm i diameter
Start med paibunnen
Del smøret i terninger og ha i en matprosessor sammen med hvetemelet og saltet. Ha i saltet og kjør knivene til smøret er smuldret opp. Tilsett vannet og bruk pulsknappen på knivene til alt akkurat er blandet. Ikke kjør knivene mer enn du må, da vil du kunne få en seig bunn som krymper under steking.
Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.
Kjevle ut deigen mellom to lag plastfolie drysset med hvetemel, til den passer paiformen. Klem den godt oppover kantene. Prikk bunnen med en gaffel før du dekker den med bakepapir og legger tørre erter eller lignende oppi. Forstek bunnen i 10 minutter på 200 grader. Ta av ertene og bakepapiret og stek bunnen videre i 5 minutter.
Paifyllet
Mens paideigen hviler i kjøleskapet, kan du begynne med fyllet. Bak cherrytomatene, sammen med hvitløken og olivenoljen på 200 grader i ca. 15 minutter, til tomatene er myke.
Pisk sammen egg og ricotta, salt og pepper.
Fjern timianbladene fra stilkene og bland bladeene inn i eggeblandingen sammen med créme fraîche. Hell røren i det forstekte paiskallet. Legg over tomatene og noen greiner med timian.
Stekes på nest nederste rille i ca. 20 minutter. Paien skal være fast på toppen, men fremdeles bittelitt skjelvende i konsistensen.
Her finner du de andre oppskriften fra pikniken
Kyllingsnacks – baconsurrede kyllingbiter
Ricottapai med tomat og timian
Sangria og eplejuice med Farris
Mandelterte med jordbær og bringebær
Vannmelonsalat med mascarponekrem
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
[…] Søndag 2. februar – Pai med ricotta og tomater […]
[…] Søndag 2. februar – Pai med ricotta og tomater […]
[…] Ricottapai med tomat og timian […]
Hei, Fant ikke ricotta i butikken, men brukte en blanding av Cottage cheese og naturell smøreost i stedet. Ble veldig godt! Måtte steke den litt lenger enn det som stod i oppskriften, faktisk nesten 40 min.
Så bra å høre, Olufine!