Tilbehøret du trenger til julemiddagen
Hva er vel julemiddagen uten alt det gode tilbehøret? Forholdsvis tamt, kan vi vel være enige om. For mitt vedkommende tenker jeg at her er det bare å kjøre på med alskens godsaker. Selvfølgelig er det ikke alle julemiddagene som passer til alt tilbehøret, men nå hørte jeg her om dagen at rosenkål er veldig godt å servere til pinnekjøttet også. Det har jeg aldri prøvd, men ser ingen grunn til å la det være uprøvd mye lenger. Rosenkål er jo tross alt veldig godt.
Rosenkål har jeg med i denne tilbehørssaken også. Her har jeg lagd en rosenkålstuing med pekannøtter. Utrolig god! Det kan jeg si om de ovnsbakte salviepotetene også. De er i tillegg utrolig lekre å se til. Og veldig enkle å få til.
Som du ser av bildet, er det mer enn tilbehøret som hører med til julemiddagen. Supersaftig og smakfull ribbe finner du oppskrift på her og fremgangsmåten for det perfekte pinnekjøttet her.
Dette trenger du for å lage rosenkålstuing med pekannøtter
600 g rosenkål
salt
150 g pekannøtter
50 g smør
1 dl kremfløte
muskatnøtt
pepper
Rens rosenkålen før du koker den i lettsaltet vann i 6–7 minutter til den er mør. Hell den over i et dørslag og la den renne av. I mellomtiden rister du pekannøttene i en tørr stekepanne til de får gyllenbrune flekker. Grovhakk dem og legg dem til side.
Ha rosenkålen tilbake oppi kasserollen og tilsett smøret. Mos det sammen med en potetmoser. Det skal ikke bli klumpfritt, men få en lett most konsistens.
Ha i fløten og rør den inn i mosen. Smak til med salt og pepper.
Dyss nøttene over like før servering.
Dette trenger du for å lage råstekt poteter med salvie
Når du både koker og steker potetene på denne måten blir de ekstra gode. Skulle det treffe inn at du har et glass med andefett stående, er dette helt klart anledningen å bruke det opp.
1 ½ kg potet
salt
50 g smør
1 dl olivenolje eller andefett
15–20 salvieblader
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper
Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Skrell potetene og del dem i 2 eller 3. Kok potetbitene i 10 minutter i veldig godt saltet vann, det vil si 3 ts salt pr liter vann. Hell av vannet og rist på kasserollen en gang eller to slik at potetene blir ”lodne” utenpå.
Hell dem over i en langpanne og ha over smør, olje, salvieblader, salt og nykvernet pepper. Bland det godt sammen. Hvis du ønsker, kan du gjøre så langt som dette dagen før servering.
Stek potetene i 15–20 minutter til potetene er møre. Skru ned varmen litt på slutten dersom de begynner å bli for brune.
Dette trenger du for å lage rødkålsalat med pistasjnøtter
Hvis du ønsker en vri på rødkålen denne julen, er dette et spennende alternativ. Friske smaker og lekre farger. Tradisjonell rødkål finner du oppskrift på her.
½ rødkål – ca. 500 g
75 g pistasjnøtter
½ dl olivenolje
½ dl rødvinseddik
2 ts Dijonsennep
½ ts salt
1 ts sukker
nykvernet pepper
Skjær rødkålen i så tynne strimler som mulig og ha dem over i en bolle.
Rist pistasjnøttene i en tørr stekepanne på medium varme til de begynner å bli brunflekkete. I mellomtiden rører du sammen olivenoljen, eddiken, sennepen, salt, sukker og pepper. Hell vinagretten over rødkålen og rør det sammen. La det stå slik i 30 minutter slik at smakene får satt seg.
Grovhakk pistasjnøttene og dryss dem over like før servering.
[…] Tilbehøret du ser i bakgrunnen på bildet, finner du oppskiften på her. […]
Serverer du både rosenkålstuing og kålrabistappe eller en av delene? Hva ville du anbefalt? Og evt hvordan tilbehør ville du også servert?