Lune multer med kremostkrem
Det var en av mine tanter som brukte å stå for tilførselen av multer hjemme hos oss. Etter en famøs bortkomming på på multefjellet en gang i beynnelsen av 80-tallet, ble det slutt på familiens multeturer. Både blåbær- og tyttebærskogen lå tettere inntil veien, med betraktelig mindre fare for å rote seg bort, så det ble med det. Det var derfor ikke veldig mye multespising hjemme, men bestandig nok til en dessert i løpet av jula.
Jeg plukker fremdeles ikke multer. Kunne sikkert greid å finne veien tilbake til bilen nå i disse gps-tider, men det har det altså ikke blitt noe av. Heldigvis er det andre som løper rundt i myrfullt terreng og fyller bøttene fulle av disse vakre oransje bærene. Så kan jeg gå til nærmeste dagligvarebutikk og plukke opp i handlekurven istedenfor.
For å få en liten vri på den vanlige multekremen, har jeg byttet ut den piskede kremen med pisket kremost tilsatt vanilje. Jeg har dessuten lagd smuldrepaideig som jeg drysser over.
Vil du ha en litt mer lettvint løsning på smuldrepaideigen, kan du erstatte den med knuste Bixitkjeks.
Oppskriften på den engelske festdesserten trifle, finner du her.
Dette trenger du for å lage lune multer med kremostkrem til 6 personer
Lune multer
400 g multer
150 g sukker
Kremostkrem
1 vaniljestang
200 g kremost naturell
50 g sukker
1 ½ dl seterrømme
1 ts sitronsaft
Smuldrepaideig
25 g mandler
25 g smør
25 g sukker
25 g hvetemel
¼ ts kardemomme
¼ ts kanel
Start med smuldrepaideigen. Sett stekeovnen på 175 grader.
Ha mandlene i en food processor og kjør knivene rundt til det blir smulete. Tilsett resten og bland det sammen. Fordel massen utover en bakepapirkledd stekeplate og stek det midt i stekeovnen i 7–10 minutter til det er gyllenbrunt.
La det avkjøles helt før du smuldrer det opp.
Ha multene og sukkeret i en kasserolle og kok opp. La det småkoke til sukkeret er oppløst. Ønsker du å bruke dessertvin, tilsetter du den etter at du har tatt kjelen av varmen.
Del vaniljestangen til kremen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en miksebolle sammen med kremosten, sukkeret og seterrømmen. Pisk det til en krem. Smak til med sitronsaften.
Fordel multene i serveringsglass. Så et lag med smuldrepaideig før du plasserer en god klatt med krem på toppen. Dryss paideig over til slutt også.
Vil du prøve en annen multevariant også, kan du jo lage riskrem med multesaus. Du kommer til oppskriften hvis du klikker på den turkise teksten.
[…] Oppskriften på multedesserten du ser i bakgrunnen, kommer du til hvis du klikker her. […]
Hei Fru Timian!
Det går sport i slekta mi å plukke mest multer, og jeg har prøvd denne oppskriften flere ganger. Veldig fornøyd!
Men nå har jeg et spørsmål: Kan kremostkremen lages 1-2 dager før den skal brukes? Jeg skal nemlig ha et stort selskap i august og tenkte å servere lune multer. Ettersom det er så mange som kommer vil jeg prøve å gjøre unna mest mulig en dag før hvis det går… Hva tror du om det?
Hei Andreas! Da håper jeg du vinner årets konkurranse 🙂 Ja, jeg tror det skal gå bra å piske kremen sammen dagen før. Lykke til og godt selskap!