Noriruller
Ja, vi har blitt et sushielskende folk! Og det med god grunn.
Jeg synes det er kjempegodt, og bytter på å kjøpe med meg ferdige brett fra ett eller annet utsalg og å lage den selv.
Det er egentlig en ganske koselig familiejobb å lage sushi sammen, så sett gjengen i sving.
Dette trenger du for å lage 4 noriruller
500 g sushiris
6 ½ dl vann
2 ts salt
4 ss riseddik
3 ss sukker
2 ss mirin – riseddik
4 noriark
1–2 ts wasabi
1 gulrot
1/3 agurk
½ søtpaprika – det er den lange, tynne typen
2 vårløk
150 g laksefilet av sushikvalitet
3 ts wasabimajones
sesamfrø
Til servering
wasabipeanøtter
syltet ingefær
soyasaus
wasabi
Ha sushirisen i en bolle og hell over nok kaldt vann til at det dekker godt. Vask den. Hell den over i et dørslag og la vannet renne av. Gjenta prosessen 3–4 ganger helt til vannet forblir blankt og gjennomsiktig. Ha så risen i en kasserolle sammen med det tilmålte vannet og saltet. Kok opp. Skru umiddelbart ned varmen slik at vannet akkurat koker. Ha på lokket og la det være helt tett mens du koker.
Kok risen i 13 minutter. Ta kasserollen bort fra varmen og la kasserollen stå i 10 minutter til. Hele tiden mens lokket er pent plassert på kasserollen.
I mellomtiden blander du sammen riseddik, sukker og mirin i en bolle. Hell risen over på et stort fat og fordel den utover. Hell eddikblandingen over og bland det sammen. La risen avkjøles til romtemperatur.
Det er kjekt å ha en bambusmatte når du skal rulle disse rullene, og den er med i samleesken. Jeg bruker å kle bambusmatta mi med plastfolie slik at risen ikke setter seg fast.
Skrell gulroten og del den i lange strimler. Skjær både agurken, paprikaen, vårløken og laksen i strimler også.
Legg noriarket på bambusmatta og fordel et tynt lag med ris over. Fordel ris over 2/3 av noriarket. Væt fingrene dine med vann for å klappe risen flatt og fint utover. Dryss over sesamfrø. Midt på risen fordeler du en tynn stripe med wasabimajones og wasabi før du legger på en rad med gulrot, agurk, paprika, vårløk og laks. Væt kanten av noriarket med vann. Rull opp ved å bruke bambusmatta. Start på den siden som har risen nesten helt ut. Rull det stramt sammen.
På det nederste bildet, kan du se at risen og sesamfrøene er utvendig og ikke innvendig i rullen. Da vender jeg rundt etter at jeg har fordelt risen og drysset over sesamfrø, så fortsetter jeg byggingen med noriarket øverst.
La rullen hvile i 10 minutter før du skjærer den i ca. 2 cm tykke skiver og plasserer på serveringsfatet. Gjenta med resten.
Dryss rundt massevis av wasabipeanøtter – de er supergode – finn fram syltet ingefær og soyasaus og kos deg!